Loopt uw computer vast ?

Tip: Het kan zijn dat u met een belangrijk document bezig was dat niet is opgeslagen, het programma dat daarvoor gebruikt wordt kan een autosave functie hebben, en kan in staat zijn om een recente versie van het document te herstellen na het rebooten.

Geef de computer enige tijd wacht 15 minuten
Geef de computer een paar minuten tot 15 minuten om alles te verwerken, soms lijkt een computer vastgelopen te zijn of bevroren, maar is eigenlijk gewoon traag of bezig met verwerken van een zeer complexe taak.

Is de computer overleden of echt vastgelopen?
Kijk of de computer in staat is om te reageren door op toetsen te drukken zoals de Caps Lock-toets op het toetsenbord en kijken naar de Caps Lock- LED (licht) om te zien of lichtje uit en weer aan gaat. Als de computer in staat is om aan het uit te schakelen van de Caps Lock, blijven de volgende stap volgen . Als er niets gebeurt, wordt de computer vergrendeld is echt vastgelopen, en moet u de computer opnieuw op starten.

Taak beëindigen het niet reageert programma
Als de Caps Lock kan aan en uitgezet worden dan werkt Windows nog steeds, maar een ander programma reageert niet, daardoor veroorzaakt het dat de computer lijkt te bevriezen of vastlopen. Druk op Ctrl Alt Del om Windows Taakbeheer te openen. Als de Task Manager popup je een venstertje toont dan kun je kiezen voor Taak beëindigen , die de computer doet herstellen. (Het vastgelopen programma wordt dus letterlijk uitgeschakeld) En u kunt weer verder.

Reboot een vastgelopen computer
Als geen van de bovenstaande stappen geholpen, moet u de computer opnieuw op te starten. Om een vastgelopen computer te herstarten drukt  u op de aan en uitknop opnieuw en ingedrukt houden totdat de computer wordt uitgeschakeld. Zodra de computer is uitgeschakeld, wacht een paar seconden en zet de computer weer aan zodat de computer zich weer normaal kan opstarten.