Het web wordt met de dag onveiliger. Daarom lopen er ook grootschalige acties, zoals Let’s encrypt, om alle website-eigenaren over te halen de site op https over te zetten. Dit houdt in:

 • de verbinding wordt versleuteld met een cryptografische sleutel, verstopt in een certificaat, een SSL-certificaat.
 • door die versleuteling kan je verkeer met de site niet (zo makkelijk) worden afgeluisterd. Met brute-force technieken is AES-128 weliswaar niet gekraakt, maar academische studies laten zien dat er wel andere manieren zijn om binnen te komen. Toch maar versleutelen, ondanks dat. Want 99% van de hackers hou je er wel mee weg.

Hoe werkt het ?

Er zijn heel veel manieren om de versleuteling voor elkaar te krijgen. De volgende methode is één van de makkelijkste. We maken een ssl verbinding mogelijk via service-provider Cloudflare. Je hoeft niet zelf met sleutels of certificaten te “rotzooien”. Je moet wel bij de DNS instellingen van je domein kunnen komen.

We lopen eerst even in hoofdlijnen door de stappen heen, voordat we ze in detail uitleggen.

 1. Maak een account bij Cloudflare.com. Voor deze setup heb je het free (gratis) plan nodig.
 2. Voeg het domein toe bij Cloudflare.
 3. Meldt bij je DNS-provider dat je de DNS-servers van Cloudflare gaat gebruiken.
 4. Wacht tot het DNS over is naar Cloudflare. Je kunt dan https voor je site typen en dat werkt dan.
 5. Voeg 2 plugins toe aan je WordPress installatie. Nog niet activeren.
 6. Als de site half door komt maar tekst, opmaak of plaatjes vallen weg, dan gaan we dat oplossen.
 7. Activeer de plugins in WordPress
 8. Maak een page rule aan bij Cloudflare
 9. Enjoy!

Stap 1. Een Cloudflare account

Ga naar https://www.cloudflare.com/ en maak een account. Voor elk domein dat je wilt overzetten heb je een “free plan” nodig. Je hebt maar een klein gedeelte van het gratis pakket nodig.

Stap 2. Voeg het domein toe op Cloudflare

In een aantal stapjes zullen we de site toevoegen aan je Cloudflare dashboard.

Eerst, klik Add Site in de bovenbalk

Ze gaan je DNS opvragen. Zeg Next.
Purchase het Free Plan

Ga bij Cloudflare door tot je het volgende scherm ziet. Je moet dan je DNS servers aanpassen bij je hosting provider (zoals transip en versio).

Stap 3. De DNS Servers aanpassen

We gaan Cloudflare de macht geven over ons DNS. Zou je dat nu wel doen? Net zo gemakkelijk!

Ga naar het controlepaneel van je internet-provider die je DNS host. Meestal is dat dezelfde als die je website host. Vrijwel alle internet providers bieden dit aan.

Ik gebruik transip.nl voor DNS-registratie omdat ze snel en goed zijn. Na aanpassing zien de DNS-servers voor Systemcsl.nl er zo uit:

Stap 4. Wachten.

Ga nu weer naar het Dash van Cloudflare. Knop Continue. Je DNS is nu aan het verhuizen.

Je DNS kan tot 24 moeten wachten op updates. Check maximaal 1x per uur de status. Je kunt pas verder als deze actie is voltooid.

Als de Status Active is, kun je verder. Check dat je SSL op Flexible staat. Zo niet, ga naar Crypto en dan, in de Sectie SSL, kies Flexible.

 

5. Voeg 2 plugins toe

Log in op het Dashboard van je website – het WordPress beheerpaneel.

De plugin Really Simple SSL van Rogier Lankhorst kun je vinden met de zoekterm Really simple. Installeer, maar activeer de plugin nog niet.

Als tweede installeren we de plugin Cloudflare Flexible van iControlWP. Hoewel de versiedatum anders doet vermoeden werkt het ding prima. Installeren, nog niet activeren.

 

Stap 6. Test https

Bezoek nu je site met

https://

in de adresbalk. Als alle delen werken, tekst, vormgeving en afbeeldingen, kun je er vanuitgaan dat alles werkt. Als de site half doorkomt – wel tekst maar een vage opmaak heeft of weggevallen plaatjes – dan moet je de plugin  SSL Insecure Content Fixer Plugin installeren.

 

Stap 7. Activeer de plugins

Activeer eerst de Cloudflare Flexible en dan Really Simple SSL. Bij activering van de laatste plugin wordt er gevraagd de site opnieuw te laden over https, doen!

Na het activeren van de plugins heb je een groen slotje, een SSL-certificaat.

8. Maak een Page Rule

Nu werkt https maar http werkt ook gewoon. Het is net wat je bezoekers intypen. We willen dat bezoekers gebruik gaan maken van https, dus we moeten ze verplichten gebruik te gaan maken van https. We gaan hiervoor een Page Rule aanmaken, hiermee “forceren” we al het http verkeer naar https.

Ga naar Page Rule in de bovenbalk. Type het http adres en voeg de setting toe: always use https.

9. Testen!

Dit was de laatste stap van het hele proces. Als het goed is moet nu alles hetzelfde functioneren, maar dan nu op https niveau 😉

Mocht je enige problemen ondervinden kun je contact met ons opnemen, wij reageren dan z.s.m.

 

©2017- 2018 System CSL Alle Rechten Voorbehouden